
Jeśli chcesz kupić kapustę kiszoną ekologiczną, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Wyjątkowy smak białej kwaszonej kapusty jest istotną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu dań i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Czy warto jeść kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie pożywienia. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne minerały czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A należy zaakcentować, iż kwaszona kapusta posiada sporo substancji, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B12). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. potasu, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, zatem rekomenduje się jego spożycie osobom pragnącym odchudzić się.
Jak używa się kapusty kwaszonej w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako kluczowy składnik dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją jako surówkę z tartą marchwią i posiekaną cebulką, która pasuje do dań z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także składnik, który wyśmienicie komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokietów i pierogów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie istniałyby popularne polskie dania jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.
Zasadniczo każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kiszoną, aczkolwiek dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich oraz małych woreczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]