Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego poprawnego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie masę substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Godna uwagi jest zwłaszcza duża zawartość witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Copyright © . All Rights Reserved