
Z kwaszonek korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże notorycznie wymienia się również ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości żelaza oraz witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił chyba każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty często podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaskowaty, jednak bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również rozmaite minerały, jak np. żelazo, miedź i fosfor. Wiele osób ma trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go systematycznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – zaleca się pić mniej więcej 250 mililitrów soku na dzień.
Gdzie zamówić sok z kwaszonych buraków i innych warzyw?
Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on wiele witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a przy tym zapobiega zaparciom. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.
Jeżeli nie masz czasu, aby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie albo zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki powinno się magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]