Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym

Skieruj się tutaj, aby zamówić barszcz biały w butelce.

Obecnie z rzadka już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje potrzebę ekspresowego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, wybierając potrawy, które uprzednio oferowane były przeważnie jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż stanowią one stałą pozycje w ofercie gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?

Kiedy spyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie widzi głównych różnic pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć należy zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla subiektywne upodobania oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajduje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej zagmatwane, bowiem w ramach tej rodziny zup wyróżnia się trzy rodzaje:
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.

Nie musisz przygotować samemu bazy na barszcz biały i żur

Preparacja zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W internecie przeczytać można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli ochota np. na barszcz biały przyjdzie do was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których zrobimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Copyright © . All Rights Reserved