Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej różowej, skieruj się tutaj.

Sól to składnik konieczny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak posiłków. Pomimo, że nadmierne użycie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g na dobę) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, między innymi wapń, selen czy cynk, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do naszych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy żelaza, a więc składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , tym samym nie traci swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Copyright © . All Rights Reserved